Čím ďalej, tým viac sa objavujú potraviny a nápoje, ktoré nie sú tak celkom v súlade so zákonom. Mnohé obsahujú zakázané, zdraviu škodlivé či život ohrozujúce látky. Najnovšie sa v potravinách objavil nebezpečný glysofát, ktorá sa používa na ničenie buriny.

S jedlom do svojho tela dostávame každým dňom viac a viac chemikálií. Množstvo potravín teraz prechádza rôznymi laboratórnymi testami a mnohé potvrdili, že glysofát je súčasťou viac ako polovice vzoriek.

Nejeden z nás siaha po cereáliách s myšlienkou, že sú zdravým variantom na raňajky. Aktuálna štúdia však ukázala, že 7 z 8, ktoré boli zakúpené vo francúzskych či belgických obchodoch obsahujú zvyšky pesticídu. Tento prípravok poznajú najmä záhradkári, ktorí ním ničia burinu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila túto chemikáliu ako pravdepodobný karcinogén, ktorý môže spôsobiť rakovinu.

Podľa testov, ktoré vykonala WHO sa karcinogény nachádzajú až v 16 vzorkách potravín, ktoré denne používame. Najvyššiu hodnotu pesticídu zistili v cereáliách, no tiež v paštéte či strukovinách.

Nález glysofátu v jedle bude v Európe podrobovaný opätovnému schvaľovaniu, pričom členské štáty majú hlasovať za predĺženie licencie pre výrobcov na ďalších 10 rokov. Z európskeho úradu pre bezpečnosť potravín prišla nedávno správa, ktorá tento pesticíd omilosťuje. Európania sa však rozhodli petíciou túto situáciu vyriešiť a chcú, aby bol pesticíd zakázaný. O tom či je glysofát v potravinách nebezpečný sa má rozhodnúť do konca roka.

Zdroj: tvnoviny.sk | Foto: Pixabay.com