Medzi najzdravšie kuchyne sveta, patrí jednoznačne japonská kuchyňa! Ich strava má najlepšiu reklamu v tvárach Japoniek. Veď aj v 50-ke vyzerajú na 20! Netrávia hodiny vo fitku a nedržia hladovky, ale konzumujú ich pestrú škálu jedál.

V Japonsku kuchári dbajú na to, aby jedlo nielen vynikajúco chutilo, ale aj lahodilo oku stravníka. A hoci si často myslíme, že Japonci holdujú len rybám, ich strava nás presviedča o opaku.

Polievky

Japonská kuchyňa pozná husté a riedke. Husté polievky sa zahusťujú napríklad pastou z bôbov. Nepredstavujte si však nič na spôsob kotlíkového guľášu, tanier japonskej polievky je manifestom zdravia. Známa je polievka Nabe, ktorá obsahuje zeleninu, ryby, kurča a sójovú pastu.

Sushi

Bolo by priam neetické hovoriť o japonskej kuchyni a nespomenúť ich ikonické sushi! Existuje niekoľko druhov. Nigiri či Edomae: podlhovastá hrudka ryže ochutená octom, cukrom a soľou sa mierne natrie ostrým japonským chrenom wasabi a na vrch sa položí kúsok surovej ryby, kreveta, sépia, chobotnica alebo sladká omeleta.

Ryža

Podobne ako v niektorých kultúrach dostávate k jedlám chlieb, tak v japosnku dostane ryžu. Je Základom japonskej stravy. Podáva sa ku všetkému a v najrôznejších podobách, teplá, studená, biela či zafarbená rôznymi prísadami, samostatne či so zeleninou alebo s rôznymi druhmi rýb. Ak ju zalejeme zeleným čajom, pridáme nakladanú zeleninu vytvoríme Ochazuke.

Dezert

Ak by ste na návšteve u Japoncov očakávali ako dezert tortu, boli by ste šokovaní. V Japonsku sa pod pojmom okasi rozumie sladkosť. Základnými materiálmi pre prípravu sú červené bôby, ryža, agar alebo želatína, ryžová múka a škrob, používajú sa sladké zemiaky, vajcia a cukor. Existujú špeciálne sladkosti vyrábané zo sladkých červených bôbov, ktoré sa používajú len pri čajovom obrade, aby sladkosť zákusku vyvážila horkosť zeleného čaju. Ako dezert tiež podávajú aj ovocné kompóty.

Cestoviny

Talianska kuchyňa nie je jediná, ktorá sa pýši cestovinami, aj Japonci majú svoje druhy. Od bielej farby až po tmavosivú, sú krátke ako špagety alebo aj meter dlhé so štvorcovým prierezom. Cestoviny sa konzumujú teplé i studené a zalievajú sa rôznymi omáčkami, taktiež sa dávajú do polievok spolu s kusom mäsa a zeleniny. Japonská kultúra považuje dlhé rezance za talizman, a tak na novoročných slávnostiach jedia Toshikoshi-soba, čo znamená rezance na prelome roka.

Nazdravie!

Zelený čaj je pre Japoncov zlato! V každej domácnosti nájdete na stole položený naplnený čajový hrniec, pri ktorom na vás čaká čajová šálka. Tento nápoj pijú bez cukru, mlieka i citrónu. Čo sa týka alkoholu, k japonskej kuchyni patrí sake – ryžové víno. Nemá vyšší obsah alkoholu než klasické hroznové víno. Podávajú ho v malých, asi štvrťlitrových džbánkoch a rozlievajú do likérových pohárikov. Pred nalievaním ho postavia do teplej vody, aby ho nahriali na teplotu tela.

Vyskúšajte aj vy Japonskú kuchyňu a pocítite zmeny. Veď ak zaberá takáto stravy na postavy Japoncov, prečo nie aj na tie naše?

Foto: flickr.com, pixabay.com