Aj vy milujete čokoládu Milka? Alebo ju doprajete svojim malým ratolestiam, súrodencom či iným drobcom vo svojom okolí? Mali by ste však spozornieť. Obľúbená čokoláda totiž obsahuje veľké množstvo kontroverznej látky, ktorá môže byť nebezpečná najmä v prípade detí, ak jej zjedia viac.

So šokujúcim zistením prišlo hnutie Greenpeace. Hoci všetci čokoládu od fialovej kravičky milujeme, mali by sme zvýšiť pozornosť. Spomínané hnutie preverilo v Rakúsku najobľúbenejšie a najznámejšie potraviny. Testom prešla aj čokoláda Milka, ktorá podľa zistení obsahuje látky, ktoré by v nej byť nemali. Dokonca až 9 z 11 potravín ukázalo zvýšený obsah palmového oleja (medzi nimi Nutella, polievky Knorr, Maggi, Rama a kakaové polevy Dr. Oetker).

Prečo prebehlo toto testovanie? Účelom bolo zistiť, či sa v potravinách nenachádzajú kontroverzné látky 3-MPCD estery a glycidyl estery. Obe vznikajú počas procesu spracovania rastlinných olejov pri vysokých teplotách. V prípade, že sa do tela človeka dostane veľké množstvo týchto látok, môže to mať nebezpečný dopad. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín totiž odporúča dennú dávku maximálne 0,8 mikrogramu na kilogram ľudskej hmotnosti. V spomínanej čokoláde však boli hodnoty omnoho vyššie ako je prijateľné. V preklade to znamená, že dieťa s hmotnosťou 13,5 kg má povolený limit týchto látok na 11 gramov denne, čo predstavuje množstvo ukryté v menej ako 2 kockách čokolády. 

Dávajte preto pozor na to, koľko kociek tejto čokolády zjete vy či osoby vo vašom okolí, aby ste si namiesto obalenia nervov cukrom neprivodili ešte niečo horšie. Greenpeace rovnako ako my veríme, že Európska únia bude konať a schváli limity na základe zákona, ktoré stanovia maximálny obsah tejto látky v potravinách.

Zdroj: slovenskydennik.sk | Foto: Youtube