Pripraviť si lahodný nápoj z kávových zŕn zvládne každý, ale čo tak experimentovať s kávou na africký spôsob? Pijeme alžírsku, tureckú, parížsku a iné formy kávy, ale jedine v domovine kávy – v exotickej Afrike dokážu vyťažiť z kávových zŕn čo najviac!

V Etiópii sa pozvanie na kávu považuje za veľkú česť, obzvlášť v provincii Keffa, odkiaľ káva pochádza. Ak sa rozhodnete navštíviť miestne reštaurácie po jedle vám vraj dokonca prinesú šálku kávy automaticky, a to bez toho, aby ste za ňu platili. Avšak rôzne “praktiky” s kávovými zrnami sú rozšírené po celom kontinente.

Vychutnávať si kávu na africký spôsob znamená skutočne s ňou experimentovať! Oddnes si k televízoru nesadnete s popkornom, ale s kávovými zrnami. Skombinujte zrná kávy so zvieracím tukom alebo so sušeným ovocím a máte kurióznu lahôdku. jednoduché placky môžete taktiež “oživiť”. Ku kávovým zrnkám pridajte solené maslo a hneď vznikne cesto na jedny z najoriginálnejších placiek sveta. V niektorých afrických kmeňoch nájdeme kávové zrná aj v polievke! Okrem toho, že má kávu úžasnú chuť a vôňu, má aj pozitívne účinky na naše zdravie.

Pre Afriku má káva aj estetický význam. Vaša návšteva onemie od úžasu, ak dom či byt budú zdobiť originálne kávové dekorácie. Zmiešajte zelené zrná kávy s korením, obaľte to slamenými ozdobami a rozvešajte po dome. Takýto bytový doplnok vám nielen skrášli nábytok, ale vyrobíte si ním aj kávový osviežovač vzduchu. 😉

Foto: pixabay.com, flickr.com