Človek aby sa dnes už bál čokoľvek konzumovať. Nielen vo vode a potravinách sa objavujú škodlivé látky. Najnovšie zistenia poukazujú na obsah rakovinotvorných látok v obľúbenom alkoholickom nápoji, ktorý sa vyrába v Českej republike. Tento nápoj je však obľúbený aj u nás.

Tuzemský rum dobre poznáme aj na Slovensku. Vedci z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín však zistili, že tento alkoholický nápoj obsahuje rakovinotvorné látky. Testy ukázali, že v rume sa nachádza látka etylester kyseliny mravčej.

Výsledkami a záverom výskumu sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá môže túto ingredienciu vo výrobe zakázať. V prípade, že sa tak stane, Česko bude žiadať výnimku, aby mohli vo výrobe pokračovať. Zamedzenie používania tejto zložky by mohlo skomplikovať situáciu výrobcom.

Tento nápoj však nie je v pozornosti Európskej únie prvýkrát. V roku 2003 ho museli premenovať z tuzemského rumu z dôvodu, že sa nevyrába z cukrovej trstiny. Budúcnosť tohto alkoholického nápoja je teda vo hviezdach, avšak Česko je pripravené s Európskou komisiou o probléme rokovať a bojovať za nemennosť zloženia.

Momentálne sa Brusel rozhoduje či túto zložku zakáže alebo udelí výnimku. Správu o výsledkoch testov dostali už aj slovenskí hygienici. Tí zistili, že z toxikologického hľadiska alkohol nie je celkom v poriadku a všetko sa bude riešiť odbornými diskusiami expertov členských krajín. Na ich základe sa rozhodne o ďalšom postupe.

Zdroj: vcas.sk | Foto: Freepik