Ak si aj vy občas doprajete nejaký ten burger z fastfoodu a potom vás trápia nekonečné výčitky svedomia koľko kalórií, tuku a cukru ste do seba napchali, máme pre vás dobrú správu.

Zabudnite na rýchle občerstvenie a keď vás prepadne neskonalá chuť dať si šťavnatý burger, urobte si ho doma. Takto aspoň budete vedieť, čo doň dávate a chutiť vám bude viac, ak si ho pripravíte sami.

Portobello burger

Ingrediencie

  • 2 portobello huby,
  • maslo ghí
  • kvalitné mleté hovädzie mäso
  • paradajka
  • lístky rukoly, špenátu, repy
  • šalotka
  • klíčky z červenej repy,
  • cesnak
  • soľ (najlepšie himalájska)
  • peper

Postup

Na miernom plameni si ohrejte maslo ghí. Pripravte si mäso – osoľte, okoreňte a vytvarujte do “burgrovej placky”. Na jemno nakrájanú šalotku do zlatista orestujte na masle. Vyberte a odložte bokom na tanier. Zvýšte plameň a orestujte mäso z oboch strán. V závislosti od hrúbky, typu a zrelosti mäso sa čas pohybuje od 2 do 8 minút na každú stranu.

Nohu portobella oddeľte od klobúka. Na strednom plameni roztopte maslo a položte naň spodnou stranou hubu. Zľahka orestujte. Zhruba po piatich minútach ju otočte a restujte ďalšie 3-5 minút. Vyberte a vyskladajte burger spolu s ostatnými ingredienciami. (Huba vám poslúži namiesto žemle.)

Losos burger

Ingrediencie

  • 500 g filetu z divokého lososa
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL mletých mandlí
  • 1 žĺtok
  • hrsť na jemno nasekaného koriandru
  • šťava z citróna
  • himalájska soľ
  • peper
  • maslo ghí
  • 1 širší baklažán
  • 1 menšie červená cibuľa
  • 1 zrelé avokádo

Koriandrová smotana

  • 200 g kyslej smotany bez škrobu
  • hrsť nasekaného koriandru
  • 2 PL šťavy z citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL olivového oleja
  • soľ
  • peper

Postup

Filety z lososa nasekáme na čo najmenšie rezance, osolíme a vložíme do stredne veľkej misy. Necháme odstáť päť minút. Potom rukou vytlačíme prebytočnú vodu a vylejeme ju. Do misy pridáme olej, mandle, žĺtok, koriander, peper a šťavu z citróna. Všetko dôkladne premiešame a vytvoríme 2-3 menšie burgre.

Baklažán si nakrájame na 4-6 širších plátkov (cca 1 cm) tak, aby sme mali na každý burger 2. Na panvici s rozohriatym maslom baklažán restujeme z oboch strán približne 2 minúty. Vyberieme a pripravíme na tanier. Do panvice pridáme ešte trochu masla a orestujeme v nej mäso – z každej strany 4-5 minút. Medzitým si zmiešame smotanu s koriandrom, citrónom, strúhaným cesnakom a olivovým olejom. Pridáme soľ a peper a dôkladne premiešame.

Burger vyskladáme v poradí baklažán, mäso, plátky červenej cibule, plátky avokáda, koriandrová smotana a opäť baklažán.

DOBRÚ CHUŤ!

Zdroj/Foto: Instagram cukrfreerecepty