Horká čokoláda sa zaraďuje medzi zdravé sladkosti. Samozrejme len v prípade, ak je v nej dostatočný podiel kakaovej sušiny. Preto treba vždy dbať na kvalitu a vysoký percentuálny podiel kakaa. Spotrebiteľský magazín dTest sa zameral na otestovanie kvality horkých čokolád. Oplatí sa ich kupovať?

Nie je čokoláda ako čokoláda. A aj tá horká (zdravá) má hneď niekoľko variantov. Či už sa zameriame na obsah kakaa alebo samotnú značku. Každá značka má totiž svoj kvalitatívny štandard, ktorého sa drží, a kým pre niekoho je postačujúci, pre iného byť nemusí. Magazín dTest sa preto rozhodol zanalyzovať niekoľko horkých čokolád a zistiť, ktoré sú tie najlepšie.

“Rozhodli sme sa otestovať výrobky, pre ktoré v prieskume hlasovala veľká časť respondentov. Aby sme porovnávali porovnateľné, venovali sme sa horkým čokoládam v rovnakej cenovej kategórii,” prezradila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spomínaného magazínu. Do testu výrobkov boli zapojené: Clever (Billa), dmBio (dm drogerie markt), Dolcezza (Coop), Ikea, K-Classic (Kaufland), Katty (Kaufland), Fin Carré (Lidl), Excelsior (Norma), Penny (Penny Market), Choco’la (Penny Market), Tesco value (Tesco), Ryelands Chocolates (Tesco) a značkové čokolády Alnatura, Excellent Baron, Karina, Orion, Figaro, Ritter sport a Schogetten.

Dobrou správou pre výrobcov je, že väčšina spomínaných značiek dostala dobré hodnotenie, a to z hľadiska chemickej a senzorickej stránky. Avšak na druhej strane bolo zistených aj množstvo nedostatkov, za ktoré sú zodpovední práve výrobcovia. Testu podliehal aj obsah kakaovej sušiny v čokoláde, pričom minimum je stanovené na 35%. Túto hranicu dodržali všetky značky. Zo spomínaných čokolád mala najnižšiu hodnotu obľúbená Figaro, kde sa nachádza 44% kakaovej sušiny. Hoci je to viac ako minimum, na značku dmBio a Alnaturu s hodnotou 70% sa nechytá. Jasným víťazom sa však v tejto “kategórii” stala značka Excellent Baron Delica Dore, ktorá obsahuje až 74,7% kakaovej sušiny.

Ďalšou dôležitou zložkou čokolády je bezpochyby kakaové maslo, ktorého obsahové minimum je stanovené na 18%. Aj v tomto prípade minimálnu hranicu splnili všetky značky. Bohužiaľ aj v tomto bode skončila najhoršie práve Figaro. Tá ho obsahuje iba 26,5%. Najlepšie sa opäť umiestnili dmBio, Alnatura a Excellent Baron Delica Dore, v ktorých je obsah masla viac ako 40%.

Ak ste sa rozhodli pre kúpu zdravého variantu čokolády, nezabudnite okrem značky a ceny skontrolovať aj etiketu. Tá vám napovie veľa o zložení a aj kvalite čokolády. Radšej siahnite po tej s vyšším obsahom kakaa, pretože sa v nej nachádza aj viac antioxidantov, a teda zdraviu prospešných látok.

Zdroj: dtest.cz, slovenskydennik.sk  | Foto: Freepik, Pixabay