Množstvo Slovákov zvykne jedávať skôr sušené figy. Tie sa nám spájajú najmä s Vianocami. Možno je to aj tým, že čerstvé figy je náročnejšie kúpiť. Ide totiž o orientálne ovocie. A zdraviu veľmi prospešné.

Dokážu podporiť našu obranyschopnosť, znižujú krvný tlak, prečisťujú cievy, podporujú trávenie a látkovú výmenu. Dokážu odstrániť plynatosť, upokojiť nervový systém, sú prevenciou anémie. A dokonca sa dajú použiť ako prírodné antidpresívum. Rozhodne sa preto oplatí ich konzumovať. A vyskúšať tento skvelý recept.

Budete potrebovať

  • 18 zrelých fíg
  • 1 PL balzamikový ocot
  • 2 PL olivový olej
  • 1 PL melasy z granátového jablka (kúpiť sa dá v orientálnych obchodoch)
  • 12 plátkov kozieho syra
  • čerstvá mäta

Postup

Budete potrebovať gril alebo grilovaciu panvicu. Tú si zohrejte na strednú teplotu. Figy rozrežte na polovicu. V mise zmiešajte ocot a olej a pridajte figy. Premiešajte tak, aby sa figy celé obalili. Následne ich naukladajte na gril alebo panvicu plochou stranou dolu. Grilujte približne 3 minúty. Otočte a znova pogrilujte 3 minúty. Hotové figy poukladajte na tanier plochou stranou smerom hore a potrite ich melasou. Na tanie tiež pripravte kozí syr a mätu. Nezabudnite podávať, kým sú figy teplé.

 

Zdroj: cooking.nytimes.com | Foto: Freepik