Na prvý pohľad možno príliš nezdravý, s množstvom soli a tuku. V skutočnosti v sebe tento tvrdý syr ukrýva nemalé množstvo minerálov, cenný vápnik a bielkoviny.

Parmezán, pravý taliansky syr by preto nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Taliani ho v tej svojej využívajú v hojnom množstve a vedia prečo.

Nutričné hodnoty 100 g parmezánu:

  • 392 kalórií
  • 2,5 g sacharidov
  • 25,5 gr tuku
  • 38,0 g proteínu
  • 1265 mg vápnika
  • 0,4 mg železa
  • 820 mg fosforu
  • 150 mg draslíka
  • 755 mg sodíka
  • 0,32 mg vitamínu A (retinol alebo karotenoid)
  • 0,20 mg vitamínu B1 (tiamín, aneurín)
  • 0,73 mg vitamínu B2 alebo riboflavínu

Zdravé kosti a zuby

Prirodzený obsah vápnika v parmezáne výborne vyživuje naše kosti a zuby. Vďaka vápniku budú pevnejšie, silnejšie a zdravšie. Taktiež fosfor, ktorý sa nachádza v parmezáne, podporuje absorpciu vápnika. Preto by tento syr mali jesť predovšetkým naše deti.

Bielkoviny

Bielkoviny sú živiny, ktoré musíme dať telu my, pretože náš organizmus si ich nevie vyprodukovať sám. V parmezáne je ich dostatok, preto je vhodný aj pre športovcov, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu. Navyše parmezán je veľmi ľahko stráviteľný pre náš tráviaci trakt a dokonca jeho konzumáciou dokážeme podporiť spaľovacie procesy v našom tele.

Nervový systém

Tryptofán v tomto tvrdom syre je látka, ktorá udržuje harmóniu v našom tele. Ďalej vitamíny ako B6 a B12 priaznivo vplývajú na našu duševnú pohodu a nervový systém.

Zdravá pokožka a vlasy

Syry, vrátane parmezánu, obsahujú cennú živinu pre krásu našej pokožky a vlasov. Je to biotín, živina, ktorú si naše telo nevie prirodzene vyprodukovať. Preto by sme ju mali pravidelne dopĺňať. Napríklad aj prostredníctvom parmezánu.

Zdroj: Drhealthbenefits.com | Foto: Pixabay.com