Chorým vráti zdravie, ženám krásu. Taká je tibetská kefírová huba. Že ste o nej ešte nepočuli? Nevadí. Stačí, keď sa o zázračných účinkoch tejto nenápadnej hubky presvedčíte sami. Pretože je lepšie raz vidieť a vyskúšať, ako stokrát počuť. 

Tibetská kefírová huba je bielej farby a pripomína ružičky karfiolu. Živí sa mliečnymi bielkovinami, ktoré spracováva na chutný a zdravý bio kefír, ktorý v našom tele vyrába zázraky na počkanie. Ak ho raz vyskúšate, neoľutujete.

Tisícročia staré tajomstvo

Kefírová huba pochádza z kaukazských hôr, kam sa vraj dostala z tibetských kláštorov. Jej existencia bola dlhé stáročia prísne strážená. Veď “zrná bohov” mohli stratiť svoju moc, keby sa ich zmocnili neveriaci. Výrobu chutného kefírového nápoja preto poznali iba vyvolení a i kaukazské knieža z Gruzínska si ju prísne strážilo. Sám vládca kefír denne popíjal, čo sa zrejme podpísalo pod jeho dlhovekosť a dobré zdravie. V jeho rode sa hubky dedili z pokolenia na pokolenie ako vzácny dar.

Uštipačné jazyky tvrdia, že na verejnosť sa kefírová huba dostala začiatkom dvadsiateho storočia cez krásnu Rusku, ktorá hubky jednoducho ukradla. A to tak, že gruzínskeho vládcu zviedla a v noci, keď spal sa potajomky vkradla do komôr a kefír aj s hubkami vzala. Neskorší minister sovietskeho potravinárstva vraj dáme po návrate do Ruska dokonca listom poďakoval za výnimočný prínos pre národ. Odvtedy sa huba šíri svetom.

Kefír namiesto liekov

Mnohé vedecké výskumy podporujú myšlienku zázračných schopností kefíru. Jeho pravidelné pitie zlepšuje kvalitu pleti, odstraňuje akné, vyrážky, pomáha tráveniu a zotavuje po chorobách. Obnovuje črevnú a žalúdočnú mikroflóru, takže výborne detoxikuje organizmus. Ideálny je aj pre mliečnych alergikov, keďže mlieko je už “predtrávené”.

Pitie kefíru je prospešné aj pre deti. Ak nudný biely nápoj ochutíte čerstvým či zaváreným ovocím, získate chutné a zdravé smoothie.

Rusi zasvätili výskumu tibetskej kefírovej huby niekoľko desaťročí. Existujú o nej odborné štúdie, pacienti onkologických oddelení by ju mali povinne vlastniť.

Ako na to?

Kefírová huba sa dá zohnať v bio obchodíkoch, ale aj na internete. Keďže sa živí mliekom a vďaka nemu rastie, ľudia radi ponúknu svoje prebytky aj iným.

Hubu stačí zaliať mliekom (najlepšie plnotučným) a nechať deň-dva stáť pri izbovej teplote v zakrytom hrnčeku. Následne scediť a huráááá – bio kefír je na svete. Potom s ním môžete robiť, čo chcete – vypiť, spracovať do varenia či pečenia.

Hustotu kefíru si časom otestujete sami. Pri viacdňovom státí je hustejší, kratšie intervaly robia z mlieka redší kefír. Mliečny nápoj má však svoju nezameniteľnú štruktúru a po okrajoch misky či hrnčeka vytvára mliečne cestičky.

Avšak pozor – hubky nikdy nemôžu zostať “na sucho”. Akonáhle hotový kefír scedíte, hubky nepreplachujte vodou, iba ich v hrnčeku zalejte studenou vodu (aj so zbytkami mlieka, z ktorých huba čerpá silu) a odložte do chladničky. Tam budú v pohotovosti na ďalšie použitie. Vtedy ich opäť iba zalejte mliekom a takto používajte dokola. A ešte jedna rada – huby nemajú radi kov. Odporúčame preto používať plastové kuchynské náradie.

Foto: Autorka, Freepik