šalát

Každá potravina má okrem svojej chuti a vône aj svoju farbu. Čaro prírody spočíva práve v jej pestrosti. V potravinách sa nachádzajú rôzne vitamíny – od vlákniny až po vápnik. Ak by sme bližšie skúmali zloženie potravín rovnakej farby, zistili by sme, že obsahujú podobné vitamíny.

Neraz sa v diétách spomínajú “zelené potraviny”, lebo obsahujú veľa vlákniny a minerálnych látok. Každá farba pôsobí aj z hľadiska psychiky na človeka rôzne. Výskumníci raz skúmali obľúbenosť farieb. Zatiaľ čo u mužov prevládala zelená, ženy majú v obľube tyrkysovú.

Červená farba – nervový systém reaguje na červenú farbu zvýšeným vylučovaním adrenalínu, zvýšením tlaku a zrýchlením tepu. Príroda v červených potravinách ponúka vitamíny, flavonoidy a železo.

Oranžová podnecuje komunikatívnosť a povzbudzuje nervovú sústavu. Oranžové potraviny zabezpečujú telu vitamín C, plnohodnotné bielkoviny a minerály.

Žltá podporuje myslenie a duševnú činnosť. Žlté potraviny sú bohaté na vitamín E, karotenoidy a minerály.

Zelená podnecuje mier a spája sa s pocitovým chápaním. Zelené pokrmy dávajú vlákniny, minerály a vitamíny.

Modrá pôsobí upokojujúco. Plody a ryby s modrým zafarbením ponúkajú antokyány, flavonoidy a vedú k poklesu cukru v krvi.

Biela symbolizuje čistotu a nevinnosť. Biele jedlá obohacujú telo o uhlohydráty, bielkoviny a elektrolyty.

Hnedá prezrádza sklony k uzavretosti a túžbu po šťastí. Poskytuje v potravinách uhlohydráty, vlákniny a kofeín.

Zdroj: ŽM Špeciál | Foto: Pixabay