Vyrába sa z čerstvého mlieka, ktoré sa zmieša so zdraviu prospešnými baktériami spolu s laktózovou kyselinou. Má kyslo-sladkú krémovú chuť, rovnako ako biely jogurt. Reč je o mliečnom výrobku, ktorý nazývame cmar.

 

Vitamíny a minerály

Cmar je bohatý na vitamín B12, riboflavín a draslík. Takisto disponuje vysokým obsahom vápnika, jedna šálka cmaru obsahuje až 350 miligramov vápnika. Cmar taktiež zlepšuje trávenie a črevnú mikroflóru. Okrem toho je vynikajúci na krásu a zdravie našej pokožky.

Čistá pleť vďaka cmaru

Tento kyslomliečny nápoj zlepšuje celkový stav pokožky. Zbavuje pleť nečistôt, medzi ktoré patrí akné a čierne bodky, redukuje tmavé škvrny a zlepšuje elasticitu pokožky. Cmar je zdrojom kyseliny laktózovej (teda AHA kyseliny), ktoré sa používajú v rôznych kozmetických salónoch na vyhladenie a rozjasnenie pokožky. Okrem pitia cmaru je veľmi účinná aj maska na vonkajšie použitie. Stačí jednoducho rozmixovať pomarančovú šupku s cmarom. Naša pleť bude po tejto maske čistá, hladká a po mesiaci pravidelnej aplikácie bude náš tón pleti jednotný. Cmarové masky na pleť je vhodné kombinovať aj s medom, citrónovou šťavou či s kokosovým alebo argánovým olejom.

Foto: Pexels.com