O zázračných účinkoch kyslej kapusty sa píše veľa a všade. Časopisy, noviny či internet sú plné rád, ako túto zdravú pochutinu pripraviť a skladovať. My sa na ňu pozrieme z iného uhla pohľadu – historického. Pretože i keď je to na neuverenie, práve kyslá kapusta hrala v dejinách ľudstva dôležitú rolu a ovplyvnila históriu tak, ako vás to na hodinách dejepisu neučili. 

Hoci si neoficiálne vlastníctvo objavu kyslej kapusty privlastnili Germáni, historické pramene dokazujú prepojenie s východnou kultúrou. Germáni pôvodnú receptúru vylepšili, resp. prispôsobili európskym možnostiam do takej formy, ako ju poznáme dnes.

  • Už robotníci, ktorí stavali Veľký Čínsky Múr, jedli kyslú kapustu. Ich zelenina však kvasila v ryžovom víne, nie v slanom náleve, ako ju pripravujeme dnes.
  • Rimania nakladali kapustu do octu. Cézarove vojská si lístkami kyslej (ale i sviežej) kapusty liečili hnisavé rany či ľahké bodné zranenia.
  • Niektoré historické zdroje uvádzajú, že do Európy priniesli kyslú kapustu kočovní Tatári, prevážali ju vraj v kožených mechoch alebo v žalúdkoch zvierat. A pretože kapusta nevyžadovala žiadne skladovacie procedúry, chýry o nej sa rýchlo šírili.
  • Na kyslej kapuste si pochutnával aj obávaný Džingischán a jeho vojsko, v hlinených nádobách si ich nosili na svoje bojové výpravy.
Džingischán
  • V rozpätí rokov 1500-1800 spôsobil nedostatok vitamínu C smrť miliónov ľudí po celej Európe. Príčinou bol Skorbut – chronický nedostatok vitamínu C. Keďže tropické plody ako liek na Skorbut boli úzkoprofilový tovar, riešením bola kyslá kapusta.
  • Komodor George Anson sa v roku 1740 plavil v Tichom oceáne s 2000 schopnými námorníkmi. Do Anglicka sa vrátil s počtom 700, zvyšok “skosil” Skorbut. Na ďalšiu výpravu sa však pripravil lepšie a na palubu pribalil i desiatky kíl nakladanej kapusty.
  • Kyslú kapustu prepravoval na svojich lodiach aj kapitán James Cook. Ako dokazujú protokoly o zásobovaní z roku 1768, na palube jeho lode HM Bark Endeavour jej prevážal takmer 3600 kíl.
  • Do konca roka 1800 sa kapusta nakladala celá, prípadne iba ako celé listy. Až neskôr sa rozšírilo jej krájanie na rezance tak, ako to poznáme. Ak rodina nemala možnosť si kapustu nakrájať svojpomocne, pouliční obchodníci robili túto službu za poplatok.
  • Kyslá kapusta bola – paradoxne – na kráľovských dvoroch považovaná za jedlo chudobných a výsosti ho odmietali jesť.
  • Historické záznamy dokazujú, že voda z kyslej kapusty fungovala ako výborný klystír a niektorým kráľom ju podávali bez toho, že by vedeli, aké je zloženie očistnej tekutiny. Ak by o nej vedeli, takmer určite by ju odmietli.
  • V stredoveku si kyslú kapustu pripravovali aj mnísi – či už mužské, ale i ženské rády. A práve duchovní sa považujú za najväčších kulinárskych špecialistov na recepty z kyslej kapusty.
  • Alternatívou kyslej kapusty v ázijských krajinách je Kimchi, ktoré už môžete kúpiť i v špecializovaných ázijských predajniach na Slovensku. Kimchi je však oveľa pikantnejšie, ako naša nakladaná kapusta a vyrába sa najmä z Pekinskej kapusty.

  • V súčasnosti má kyslá kapusta pevné miesto v mnohých, medzinárodných reštauráciách i domácnostiach. Jej popularita stále rastie a čoraz viac rodín si pripravuje túto lahôdku doma.

Zdroj: www.kitchenproject.com, www.wikipedia.org, www.modernfarmer.com, www.thespruce.com, www.davesgarden.com| Foto: www.pinterest.com, www.wikipedia.org