Čo je to intuitívne varenie a čo si pod týmto novým slovným spojením predstaviť? Ide o revolučný spôsob varenia bez zbytočného merania a váženia. Hlavnými zložkami pri varení musí byť nadpriemerná chuť do varenia, pozitívna energia a láska. Toto všetko totižto pri varení “používali” i naše staré mamy a práve preto ich kuchyňa chutila omnoho lepšie.

Dalo by sa povedať, že naše staré mamy mali omnoho viac času na varenie než máte vy? Dnes sa spoločnosť stráca medzi technologickými výdobytkami, ktoré by čas mali šetriť, ale opak je pravdou. Do čoho skutočne ten “ušetrený čas” investujete? Sú to naozaj tie správne veci a činnosti? Chutí vám varené jedlo v reštaurácii? Alebo ste tiež postrehli, že naše národné jedlo ako sú napríklad bryndzové halušky či pirohy sa stali iba lacným polotovarom, ktorý je takmer bez chuti či charakteristickej vône? Toto má ohúriť turistov, ktorí nás prichádzajú navštíviť? To akože naozaj?

 

Zameťme si pred vlastným prahom

“Ak túžime po kvalitnej kuchyni musíme hľadať správnu reštauráciu alebo sa inak povedané chytiť remesla, varešky, či hrnca u nás doma. Osobne si myslím, že každý antitalent sa dokáže naučiť chutne variť. Stačí iba trochu chcieť a tak je to takmer so všetkým v našom živote,” hovorí s potmehúdskym úsmevom na tvári Petra a zároveň vám ponúka skvelý recept, ktorý vznikol úplne spontánne, keď ju k nemu priviedla intuícia.

Petra vám prezradí jej recept podľa intuície

Nadštandardne chutná HLIVA

Radi by ste uvarili niečo, čo je jednoduché a zároveň chutné? Na tento recept potrebujete iba zopár kvalitných ingrediencií a medzi tie najhlavnejšie patrí chuť do varenia, veľký kus lásky a za hrsť trpezlivosti! Bez toho to pôjde iba ťažko.

Spoznajte spolu s nami jednoduchý recept s hlivou ustricovou, o ktorom sa vám doposiaľ ani nesnívalo.

Pre 4 osoby budete potrebovať

  • 3 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hroznový olej
  • hliva ustricová
  • brokolica
  • kokosové mlieko

Dochucujeme podľa intuície tým, čo vám príde pod ruku alebo vám intuícia pošepne:

  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • kari korenie
  • mletá rasca
  • horčica
  • horčičné semienka
  • balzamikový ocot

Postup

  • 3 stredne veľké cibuľky rozkrojíte na polovičku a potom na väčšie krúžky, vložíte do hrnca spolu s hroznovým olejom a dvomi kúskami pretlačeného cesnaku. Opražíte dozlata
  • následne pridáte hlivu pokrájanú na väčšie pásiky, zalejete kokosovým mliekom
  • ak je hliva mäkšia pridáte brokolicu pokrájanú na menšie časti, nie však úplne nadrobno
  • TIP NA ŠALÁT AKO PRÍLOHU: červená paprika, paradajka, kukurica, mrkva
  • TIP NA PRÍLOHU RYŽOVÉHO FORMÁTU: čierna ryža alebo sa jej hovorí i divoká ryža /wild rice/, ktorá sa síce varí o niečo dlhšie ako klasická, avšak jej chuť a obsah vitamínov i minerálov sa s bielou ryžou nedajú porovnať a je samozrejme omnoho kvalitnejšia
  • TIP PRE TÝCH, ČO ĽÚBITE PIKANTNÉ: sladká chilli omáčka

Intuitívne varenie je pravdepodobne určitým spôsobom správne pomenovanie varenia, ktoré nepotrebuje presné dávkovanie či váženie ingrediencií. Dokáže však rozvíjať ľudskú predstavivosť a všetky zmysly, ktoré sme v tejto “hektickej dobe” zabudli používať. Celkový výsledok stojí za to.

Odvážite sa i vy variť len tak? Bez toho, aby ste vážili každý gram a načúvali tomu, čo vám hovorí vaše srdce a vypustiť to, čo vám striktne diktuje mozog? Áno, žiada si to zrejme určité množstvo odvahy, avšak výsledný efekt stojí naozaj za to! Nechajte sa prekvapiť sami sebou, uvoľnite sa pri varení a začnite si ho užívať naplno! Môže sa z neho stať krásny rituál a nie iba povinnosť či dennodenná nutnosť. Zmeňte svoj život prístupom k bežným veciam a spravíte ich tak výnimočnými. Toto je oficiálna výzva pre všetkých kuchárov i nekuchárov. Varešky traste sa! 😀

Foto: Pixabay, Freepik, autor