Kedysi ľudia jedli takmer všetko a bez obáv, že je niečo karcinogén, že im to môže spôsobiť závažné zdravotné problémy. Je však pravda, že kedysi nebolo toľko výfukov, smogu, ľudia nepoznali mikrovlnky a kuratá neboli nadopované antibiotikami.

Bohužiaľ dnes by sme mali takmer pri každom jedle najprv dôkladne preštudovať etiketu, kým si sústo vložíme do úst. No sú veci, ktoré na etikete jednoducho nenájdete. Existujú potraviny, v ktorých sa nachádzajú karcinogénne látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu a preto by sme sa ich konzumácii mali radšej vyhnúť.

Samozrejme, že rakovinu nespôsobuje len strava. Sú to genetické predispozície, radiácia z prístrojov ako röntgen, CT-čko, mamograf, baktérie či vírusy. Najnovšie výskumy však hovoria, že až 20% prípadov rakoviny spôsobila nevhodná strava. Ktorým potravinám sa teda vyhnúť?

  • Biela múka – Podľa štúdií, ženy konzumujúce príliš veľa potravinou, ktoré obsahujú bielu múku, majú vyššie riziko vzniku rakoviny prsníka.
  • Popkorn do mikrovlnky – V obaloch sa nachádza kyselina perfluorooktánová, ktorá sa pri príprave uvoľňuje a spôsobuje rakovinu obličiek, prostaty, pečene či močového mechúra.
  • Zemiakové lupienky – Ich výroba sa nezaobíde bez vysokej teplote, pri ktorej sa vytvára karcinogén akrylamíd, ktorý spôsobuje rakovinu vaječníkov, prsníka, prostaty a tiež tráviacich orgánov.
  • Rafinované cukry – Cukor zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a potraviny obsahujúce rafinované cukry, vyživujú rakovinové bunky, najmä tie, ktoré spôsobujú rakovinu pankreasu.
  • Hydrogenované oleje – Rastlinné oleje sa pri stužovaní zmenia doslova na jed, s vyšším podielom zlých omega-6 a trans-tukov. Ak ich telo dostane priveľa zvyšuje sa riziko rakoviny kože, hrubého čreva, prostaty, prsníkov a konečníka.
  • Ryby z farmy – Snažte sa kupovať ryby, ktoré boli divoko žijúce. Ak totiž žili na farme, môžu sa v nich nachádzať ortuť, toxafén, dioxín, spomaľovač horenia a polychlórované bifenyly.
  • Spracované mäsové výrobky – Tu je problém najmä s prísadami. Tieto výrobky totiž obsahujú množstvo konzervačných látok či dusíkatých solí. Tie zodpovedajú za vznik kolorektálnych karcinómov a tie zvyšujú riziko rakoviny prostaty.
  • Údeniny a zaváraniny – Údenie zanecháva v jedle toxíny, rovnako ako zaváranie, kde sa dusičnany menia na dusitany. Tie môžu potom vyvolať rakovinu. Navyše v kúpnych zaváraninách sa nachádza aj množstvo konzervačných látok.

Zdroj: domacaliecba.sk | Foto: Freepik