Zdravá párty – alebo ako oslavovať tak, aby ste na druhý deň neľutovali

Aj keď to možno trochu znie ako oxymoron, aj oslava môže byť zdravá. Hoci si obvykle oslavovanie predstavujeme ako prejedanie sa nezdravými jedlami, ktoré si v bežný deň nedoprajeme, a popíjanie alkoholu vo veľkom, čo tak staviť na trochu inú párty, po ktorej vás ráno nebude bolieť hlava? Tu sú tipy, ako na to!

Zdravá párty - alebo ako oslavovať tak, aby ste na druhý deň neľutovali
(zdroj: unsplash.com)

Zdravé pochúťky nemusia byť náročné

Mak, tekvica hokkaido, mrkva, kurkuma, cesnak, cícer, cuketa, špenát, datle, kokos, hrach, avokádo, parmezán, bryndza, paradajky, orechy,… Menovať by sa dalo ešte dlho. Zo všetkého sa dá totiž spraviť chutná pochúťka, ako krekry, tyčinky, trojuholníčky, guličky, žemličky, focaccie. Na úvod sa teda pozrime na nejaké zdravé recepty na pohostenie.

Zdravé tvarohové pagáče – to je náš prvý tip. Ocenia ho deti, dospelí aj tí, ktorí holdujú čipsom a iným “hriechom”. Doba prípravy je navyše len 45 minút, takže to zvládnete rýchlo a hravo. V miske jednoducho zmiešajte 250 g hladkej špaldovej celozrnnej múky a 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov. Pridajte 250 g jemne hrudkovitého tvarohu so zmäknutým 250 g kvalitného masla a osoľte 1 ½ lyžičky morskej/himalájskej soli. Vypracujte cesto, ktoré nechajte cca 30 minút oddychovať. Potom z cesta vymodelujte 20 gramové guľky, ktoré v dlaniach roztlačte na placku a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto pripravené pagáčiky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou. Vložte do vyhriatej rúry na 200°C a pečte 30 minút.

Nákup potrebných surovín aj dekorácií, s ktorými si párty ešte viac užijete, môžete urobiť aj online. Odporúčame pri tom využiť tieto skvelé kupóny so zľavami pre eshopy a ušetriť.

Pite málo a vhodne

Prejdime k nápojom. Hneď na úvod treba povedať, že párty sa dá užiť aj bez alkoholu – ak ste tiež toho názoru, tak nám dáte za pravdu, že kokteily bez alkoholu vyzerajú v pohároch rovnako dobre, ako ich alkoholickí príbuzní. Narozdiel od nich ich môžete kombinovať, miešať a vypiť na litre a na druhý deň vám nebude zle ani náhodou. A určite nimi potešíte aj deti, ktoré sa budú cítiť výnimočne a dospelácky.

Deti si určite prídu na svoje napríklad so Cinderella koktejlom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá: do šejkra nalejte po 4 cl citrónovej šťavy, pomarančového džúsu a ananásového džúsu, pridajte kocky ľadu a po dôkladnom premiešaní bez ľadu nalejte do pohára. Dolejte 8 cl sódy a vrch zastreknite grenadínou. Ozdobte plátkom pomaranča alebo ananásu.

Ak to ale bez alkoholu nezvládnete, odporúčame dodržiavať niekoľko pravidiel, aby vaša pečeň a celý organizmus nedostali priveľmi zabrať. Najlepšie sú čisté biele alkoholy, ktoré neobsahujú cukor, histamín a iné nezdravé látky. Preto odporúčame vodku, gin, tequilu, čisté ovocné destiláty, prípadne suché biele víno. Aj množstvo alkoholu je dôležité – ak potrebujete celý večer niečo usrkávať, radšej si vezmite nejaký miešaný drink, než čistý alkohol. Tipy na tie najlepšie miešané nápoje nájdete aj tu.

Sladké a zdravé? Existuje!

A čo tak niečo sladké (a zdravé)? Aj na to máme odpoveď. Vynikajúci tvarohový dezert Míša rezy má aj svoju fitness verziu – a nemusí ju pripravovať ostrieľaná kuchárka. Na začiatok si pripravte 2 misky. Rozbite 4 vajcia – pri rozbíjaní žĺtka a bielka hneď opatrne oddeľujte. Do misky so žĺtkami pridajte dve lyžice medu a oleja a vyšľahajte to do peny. K vyšľahaným žĺtkom prisypte lyžicu prášku do pečiva, 6 lyžíc hladkej celozrnnej špaldovej múky a 3 lyžice kakaa holandského typu. Zo vzniknutej zmesi vypracujte redšie cesto.

Cesto dajte na chvíľu bokom a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Keď je sneh vyšľahaný, pridajte polovicu do cesta a dôkladne premiešajte. Potom do cesta pridajte aj druhú polovicu snehu. Pripravte si teflónovú formu na pečenie (25 cm × 30 cm). Cesto nalejte do formy a pečte 10 – 12 minút v rúre vyhriatej na 175 – 180 °C. Hotový korpus nechajte po upečení aspoň 35 – 40 minút chladnúť.

Medzitým si pripravte menší hrniec so 150 ml vody a na strednom stupni priveďte vodu do varu. Kým voda zovrie, vo väčšej miske zmiešajte 500 g odtučneného tvarohu a 3 lyžicami cukru. Potom podľa návodu pripravte želatínu a zmiešajte spolu s tvarohom. Potrite tým upečený korpus a dajte aspoň na 8 – 12 hodín chladiť do chladničky. Keď krém stuhne, rozpustite nad vodným kúpeľom čokoládu s kokosovým olejom. Nakoniec rozpustenú čokoládu rovnomerne nalejte na krém a nechajte aspoň 1 hodinu tuhnúť.

Po prípravách na oslavu môže dostať vaša kuchyňa a v podstate celý byt alebo dom zabrať. Aby ste tomu predišli, prípadne nevenovali upratovaniu celý deň, pozrite si tieto rady ako na upratovanie a inšpirujte sa.