Paradajky sú plné vitamínov a minerálov, preto by nemali chýbať v našom jedálničku. Sú zdraviu prospešné v akejkoľvek forme. Môžete ich jesť surové, varené, sušené alebo pečené. Ak máte chuť na voňavé pečené paradajky, po ktorých si oblížete všetky prsty, vyskúšajte tento recept:

 

Čo potrebujete:

1,5 kg paradajok

300 g ryžového sirupu

3 PL sójovej omáčky Tamari (alebo bezlepkovej varianty Shoyu)

čerstvé bylinky – oregano, rozmarín, tymian, saturejka

olivový olej

soľ

Ako postupovať:

Paradajky nakrájajte na mesiačiky. Dno plechu na pečenie potrite olivovým olejom a poukladajte naňho rozštvrtené paradajky. Tie potom zalejte ryžovým sirupom, posypte bylinkami a polejte sójovou omáčkou. Môžete ich aj mierne osoliť. Pečte v rúre 40 minút až hodinu pri teplote 170 °C. Záleží to od toho, koľko vody paradajky pustia. Keď sa odparí všetka šťava a ryžový sirup začne na okrajoch plechu karamelizovať, pečené paradajky sú hotové. Chutia výborne s chlebom, ryžou i cestovinami.

Pečené paradajky s bylinkami. Foto: biomisa.cz
Pečené paradajky s bylinkami. Foto: biomisa.cz

Ak ich máte viac ako spotrebujete, môžete ich naložiť do sklenených pohárov a sterilizovať (20 min. pri 80 °C). Neskôr si z nich môžete pripraviť napríklad skvelú omáčku na cestoviny. Stačí iba na oleji popražiť cesnak, pridať pečené paradajky, rastlinnú smotanu a všetko rozmixovať.  Chutí to naozaj vynikajúco! 🙂

Zdroj: biomisa.cz | Foto: pixabay, biomisa.cz